דבש איכותי – מהם הבדיקות שעורך מכון התקנים ?

מכון התקנים - תקנות דבש

התקשר אלי היום אחד השכנים ושאל אותי לגבי דבש שמייבאים מגרמניה,

אם הדבש ההוא איכותי יותר ואם אמינות הדבש גבוהה יותר מדבש ישראלי.

בדיקות מעבדה לדבש במכון התקנים

לדבש שני פרמטרים עיקריים לאיכותו (ישנם עוד, אך אלו העיקריים):

  1. דבש מחומם \ לא מחומם (עבר פיסטור)
  2. הדבש עשוי מצוף פרחים \ מעורב עם תוספים שונים (מי סוכר, מולסה וכדומה).

לפני שארחיב על שני הסעיפים לעיל, להלן חלק מן הבדיקות שעורך מכון התקנים לאיכות הדבש:

1. תכולת המים בדבש- כמות המים המותרת היא עד 21%. מעבר לכמות זו יכולה להיווצר תסיסה שתכיל חיידקים, מה שיפגום באיכות הדבש.
2. בדיקת סוכרים- הפרמטרים של הסוכרים נבדקים כדי לגלות אם נוספו סוכרים ממקור חיצוני ולא מהדבש עצמו.
3. מרקם הדבש- בדיקת המרקם צריכה להצביע על כך שהוא אחיד, ללא קצף, לכלוך או עובש.
4. תנאי אחסון – מוודאים כי הדבש אוחסן במקום מוצל והרחק ממקור חום.

כדי להימנע מלרכוש דבש מזויף על הצרכן לוודא כי על גבי האריזה ישנו סימון של שם האורז, כתובתו ותאריך האריזה מסומן בגלוי (יום, חודש ושנה).

מכון התקנים הישראלי

דבש מחומם

ראשית, לפי הנחיות משרד הבריאות כל דבש שמיובא לארץ מחוייב בפסטור. אשר לא מחוייב בדבש שנרדה בארץ (דבש ישראלי).

פיסטור: מטרת הפיסטור היא להרוג את השמרים שבדבש על מנת למנוע תסיסה, למנוע התגבשות ולהגדיל את צמיגותו של הדבש.
הפיסטור נעשה על ידי חימום הדבש. קיימות כמה שיטות, למשל – חימום הדבש במשך שתי דקות לטמפרטורה של 77°C וקירורו מיד ל-54°C.
בשלב זה קיימת הסכנה שחימום מוגזם יכול לקלקל את הדבש.

דבש שהתקלקל מחימום יתר, מאבד מהויטמינים והמינרליים שלו והופך לנוזל סוכרי בלי הרבה יתרונות בריאותיים, אך נישמר בתצורה נוזלית
ולא מתגבש (והוא גם מועדף בתצורה זו למשווקים בחנויות). אתר ויקיפדיה

לכן ההמלצה שלי לסעיף הראשון, רכשו דבש שהתגבש, דבש כזה ניתן בד"כ למצוא בחנויות טבע למרות שעלותו גבוה הרבה יותר.

 

דבש עשוי מצוף פרחים – כל דבר אחר זהו אינו דבש !

יתכן ונתקלתם במושג מי-סוכר או האכלת הדבורים בסוכר וכדומה.

אז הנה הסבר קצר,

מגדלי הדבורים בדרך-כלל רודים את קומות העליונות של הכוורת ואת הקומה התחתונה-קומת המשפחה, המגדלים משאירים לדבורים, לתקופת החורף.

כיוון שהדבש לא מספיק עד לפריחה של האביב, מוסיפים המגדלים מי-סוכר כתוספת לאוכל שקיים אצל הדבורים.

יתכן ומגדלים שונים, מעלים בתקופת האביב קומות לכוורת לאיסוף צוף חדש אך לא מסלקים את מי-הסוכר מהכוורת, כך קורה מצב
בו הדבש שנאגר בכוורת עשוי בחלקו ממי סוכר ולא מצוף דבורים טהור. רק בדיקות מעבדה יכולות לגלות מקרה זה.

בדרך-כלל זיוף דבש נעשה על-ידי שימוש בחומרים הדומים לדבש ונותנים לו את הסמיכות והצבע המתאימים,
אך היו גם מגדלים לא אחראיים או עם כוונות למיקסום רווחים שהשאירו בזדון מי-סוכר לדבורים.

מסקנה ברכישת דבש

ההמלצה שלי אליכם, ריכשו דבש ממגדל מקומי או מחנויות טבע, כך גם תעזרו לתוצרת מקומית (כחול-לבן) וגם תהיו בטוחים שאתם מקבלים
דבש ישראלי, אמיתי, שלא עבר מניפולציה כזו או אחרת.

 

בתאבון  😆

השאר תגובה