איך מזהים דבש מזוייף?
בקצרה – אי אפשר!
באריכות – גם מעבדות למחקר בגרמניה ושאר האיחוד הארופי לא מצליחות לזהות בצורה טובה
בין דבש "אמיתי" לדבש "מזוייף" ולכן ישנו איסור גורף באיחוד האירופי לייבא דבש ממדינות חשודות.
אה, איפה אין איסור? במדינת חלם שנקראת ישראל.
שיטות לזיהוי דבש מזוייף
כמה הודעות קיבלתי החודש, מחברים, ממכרים, מאנשים שקראו את הפוסטים שלי, מי לא….. ששלחו לי את
כול השיטות לזיהוי דבש מזוייף, העבירו לי הודעות באינסטגרם, בפייסבוק, בקבוצות הוואטספ –
מצטער לאכזב, אבל כול מה ששלחתם, זה שטויות במיץ!!!!
- גם אם תערבבו דבש במים והוא ישאר סמיך, זה לא אידיקטור.
- גם אם הדבש סמיך, זה לא אינדיקטור.
- גם אם צבע הדבש או המרקם או הריח מזכיר לכם דבש, זה לא אינדיקטור לדבש טהור.
- גם אם הדבש מרגיש לכם כמו דבש, זה לא אינדיקטור.
הדבר היחידי לאישור וזיהוי דבש שהוא אכן דבש – זו בדיקת מעבדה.
דפון משרד החקלאות אגף בעלי כנף – תחום האבקה, שה"מ
בחודש אוקטובר ממש במהלך חגי תשרי, משרד החקלאות פרסם סקירה קצרה על הנעשה בשוק הדבש הבינלאומי ועל בעיית איכות הדבש,
אני מצרף תימצות של המאמר (המאמר המלא ניתן לקרוא ב דפון דבורים לחגי תשרי 2023 שיצורף לפוסט והקרדיטים למאמר הנפלא הזה):
…אנו מוצאים לנכון להקדיש חלק נכבד מהדפון לנושא איכות הדבש, אם כי הפעם נתמקד בעיקר
בצד ה'מריר' של שוק הדבש.
כיצד מוגדר התקן האירופי לדבש?
"החומר הטבעי המתוק המופק על ידי דבורת הדבש (mellifera Apis) מצוף צמחים
…שהדבורים אוספות, ממירות [את הצוף לדבש] על ידי צירוף חומרים מיוחדים משלהן,
משקעות, מייבשות, מאחסנות ואוגרות ביערה [חלת דבש] לצורך הבשלה".
ובמילים פשוטות, דבש הוא אך ורק המוצר המופק על ידי דבורי דבש מצוף או מהפרשות סוכריות אחרות
של צמחים ומעובד בכוורת. ניתן לייצר מוצרים דמויי דבש בהרכבם – אך הם אינם יכולים להיקרא דבש.
תופעת זיופי הדבש בשוק העולמי
הביקוש לדבש בשוק העולמי נמצא בשנים האחרונות במגמת עלייה
ובמקום שבו יש ביקושים מוגברים מתעוררות גם בעיות. בארה"ב דווח כי דבש הוא אחד ממוצרי המזון
שבו בעיית הזיוף היא מהחמורות ביותר, ואילו ממסמך שפורסם לאחרונה באיחוד האירופי עולה שקרוב
למחצית מהדבש המיובא לאירופה חשוד כדבש מזויף.
אז מה הסיכוי שהדבש שרכשתי מזוייף?
על פי הדוח של האיחוד האירופי, היצואנית הגדולה ביותר של דבש לאירופה היא סין,
ומעריכים כי מעל ל- 70% מהדבש הסיני מזויף ברמות זיוף שונות
ארצות המקור של דגימות הדבש שנבדקו במסגרת הדוח של האיחוד האירופי ומספר הדגימות
התקינות (בכחול) והחשודות בזיוף (בכתום)
בנוסף, דבש המיובא לאיחוד מטורקיה ומבריטניה, מדינות בעלות תדמית אמינה יותר,
היה כמעט ב- 100% מהמקרים חשוד בזיוף, דבר שמעלה את החשש לכך שמעבר לזיוף הדבש עצמו,
קיים גם זיוף של ארץ המקור של המוצר. נתיבי המסחר המפותלים וערבוב דבש ממקורות שונים
הופכים את משימת זיהוי ארץ המקור של הדבש לאתגר קשה במיוחד.
מבין עשר יצואניות הדבש הגדולות לאירופה, לא הייתה אף מדינה שבה אחוז הזיוף היה נמוך מ- 20% כלומר,
אין ולו מקור דבש אחד שהוא אמין לחלוטין.
מהזווית הישראלית מעניין לציין שבמסגרת הדוח נבדקה דגימת דבש אחת שהוגדרה כדבש ישראלי, ואף היא נמצאה כחשודה בזיוף.
מה? כל כך קל לזייף דבש?
כיצד מזייפים דבש ומדוע התקנים מתקשים לתת מענה לבעיה?
הפער בין מחיר הדבש למחיר הסוכר, שממנו מזייפים דבש, הוא גדול. זאת ועוד,
היכולת לזהות דבש מזויף היא נמוכה. מסיבות אלה קיימת נכונות ותמריץ רב לזיוף הדבש.
מעבר לכך, דבש מזויף לרוב אינו מהווה סכנה לבריאות הציבור לכן לרשויות אין תמריץ ממשי לטפל בבעיה.
זאת, למרות שהן האמריקאים והן האירופאים מזהירים מכך שתופעת יבוא הדבש המזויף מסכנת את
קיומו של ענף גידול הדבורים המקומי, וכתוצאה מכך – מסכנת גם את קיומם של שרותי ההאבקה
שמספקות הדבורים. [זה בפוסט אחר – כיצד מחירי המזון הולכים לעלות לנו!!!]
איך מזייפים דבש?
השיטות העיקריות לזיוף דבש הן האכלת יתר של דבורים בתמיסות סוכר ממקורות שונים, כך מתקבל
'דבש' שמקורו בסוכר ולא באיסוף צוף, או מהילה של דבש אמיתי עם תמיסות סוכר שונות.
יכולת האבחנה באמצעות שיטות מעבדה בלבד בין דבש אמיתי לדבש מזויף היא מוגבלת.
לכך מתווספת הבעיה הנעוצה בכך שהתקנים המקובלים (תקן הדבש הבין-לאומי והתקן האירופי),
אשר נכתבו לפני עשרות שנים ועדכונם נעשה בקצב איטי למדיי, נותנים מענה חלקי בלבד לתופעת זיוף המזון
המשתכללת במהירות.
לפיכך, בדוח שפורסם מקפידים האירופאים להשתמש במונח 'חשוד בזיוף' ולא 'מזויף',
משום שהבדיקות נערכו בשיטות אנליזה חדשניות, שעדיין אינן נמצאות בשימוש סדיר במעבדות המוסמכות לבדיקת דבש.
לדוגמה, דבש שבעבר זוהה כמזוייף אשר נוצר מסוכר שמקורו בקנה סוכר ובתירס, הוחלף בסוכר מסלק סוכר,
אורז או חיטה, לא ניתן היה לזיהוי ודאי בשיטות המאושרות היום לבדיקת דבש !!!
פרמטרים נוספים לזיהוי דבש מזוייף
איסוף הצוף מפרחים מביא איתו אבקנים שמעשירים את ארומת הדבש הצבע והמינרלים שבדבש. אך דבש מיובא עובר פיסטור בעזרת חום גבוה וכן סינון. שתי פעולות אלה מסלקות את הימצאות אבקת הפרחים, שהינו מרכיב ייחודי בדבש, ולכן גם הרכב אבקת הפרחים בדבש אינה מהווה מדד אמין מספיק לאימות המקור ולאיכות הדבש.
[בפוסטים קודמים כבר דיברתי על הבעיה בדבש מחומם שנשאר נוזלי ונראה יפה על המדף בסופר, אבל לא שווה כלום מבחינה תזונתית. זיכרו – דבש, שאינו מתגבש גם לאחר זמן רב, סביר להניח שהוא שעבר תהליכי עיבוד שונים, כגון חימום או סינון, שלרוב פוגמים באיכותו].
שיפור איכות המעבדה או שיפור איכות הדבש?
המסקנות המרכזיות של הדוח הן כי קיים צורך ממשי בשיפור שיטות המעבדה המשמשות לבדיקות, ובמעקב מוקפד יותר אחר ארצות המוצא של הדבש, אולם קשה להעריך כמה זמן יחלוף עד ליישומן של המסקנות הללו.
לצערנו, אין כיום בידינו כלי אחד אמין לקביעת איכות הדבש, וכאשר בדיקות מעבדה משוכללות מתקשות
להבחין בין דבש אמיתי לדבש מזויף, כללי האצבע המוכרים ודאי שאינם עוזרים.
לפיכך אנו מוצאים את עצמנו חוזרים לכללים הבסיסיים לרכישת דבש אמיתי ואיכותי, והם אותם הכללים הנכונים למרבית מוצרי המזון שאנו רוכשים:
לקנות דבש ממגדל מוכר ואמין, להשתמש בחושי הטעם והריח שלנו ולהיזהר ממוצרים זולים בצורה מחשידה.
ותודה רבה לשלומי זרחין שנתן לי אישור להשתמש בדפון, לפרטים נוספים ולקריאה מעמיקה ניתן
למצוא בקישור הזה דפון דבורים לחגי תשרי 2023
או ליצור קשר עם שלומי זרחין מדריך משרד החקלאות
או אהד אפיק, מנהל תחום גידול דבורים-שה"מ;
תחום גידול דבורים, שירות ההדרכה והמקצוע, משרד החקלאות ופיתוח הכפר
2 תגובות
השאר תגובה
אתה חייב להיות מחובר כדי לכתוב תגובה.
מה עם חברות שמנסות ליצר דבש סינטטי במעבדה? זה נחשב דבש? מה הכלל והחוק עושה במצב כזא?
שאלה טובה שאני רוצה להאמין שבבוא היום יתנו עליה את הדעת.
אגב, איך נחשב בשר מעבדה? חלב מעבדה?
החוק יצטרך לתת מענה לכל הגידולי מעבדה ולהחליט אם לקרוא למוצר שנוצר דבש.
אני משער לעצמי שכמו שהוסיפו סימון להנדסה גנטית או למנוע מיצרנים לרשום "חלב" על משקה סויה
אז גם פה תהיה בסופו של דבר התייחסות.
מבחינת ערכי מזון, אין בעיה להגיע לאותה רמה של דבש "טבעי", כבר היום מצליחים לזייף את זה……