דפון לפסח – דבוראות בימי הקורונה

ביקור בכוורת, חלת דבש

משרד החקלאות ופיתוח הכפר "סגורים בבית".  שירות ההדרכה והמקצוע, אגף בעלי חיים תחום גידול דבורים

בהמשך לפוסט הקודם

מזה כשבועיים חלק ניכר מהמדינה מושבת כתוצאה מהתפרצות נגיף הקורונה.

חשיבות החקלאות

חשיבות החקלאות לביטחון התזונתי של מדינת ישראל ברורה היום יותר מתמיד, ובזכות החקלאות בארץ ניתן לספק מזון טרי ובריא לתושבי המדינה גם בזמן משבר הקורונה. ענפי החקלאות השונים הוכרו כחיוניים למשק והעבודה במכוורות נמשכת. ענף המכוורת מספק בימים אלה שירותי האבקה לעשרות אלפי דונמים של גידולים חקלאיים, שבהם:

  • אבוקדו
  • אגס
  • תפוח
  • אבטיח
  • מלון ועוד

ומאפשר המשך אספקת מזון לתושבי המדינה (ואף לאירופה, במקרה של האבוקדו), בנוסף, כמובן לאספקה של דבש, המהווה בפני עצמו מוצר מזון עתיר אנרגיה, הניתן לאחסון ממושך בעתות משבר.
מבחינת העבודה במכוורת נראה שיש למצב הקיים יתרונות לצד החסרונות:
הירידה המשמעותית בעומס בכבישים מקלה מאוד על ההגעה לכוורות, ובחלק מהמכוורות גויסו לעבודה בני משפחה שעבודתם או לימודיהם הושבתו; מנגד, המגבלה על מספר הנוסעים ברכב (לא יותר משני אנשים בכלי רכב באופן כללי, ועד שלושה אנשים בעת נסיעה לעבודה בשטח) מפריעה לשגרת העבודה הרגילה.

נכון להיום קשה מאוד להעריך כיצד יתפתחו הדברים, מתי יסתיים המשבר ומה יהיו השלכותיו.

משקעים ומזג אוויר

מבחינת המשקעים ומצב הפריחה, החורף שחלף התאפיין בריבוי משקעים, וזו השנה השנייה ברציפות
שאנו זוכים לכך. פיזור המשקעים השנה היה שונה מפיזור המשקעים בשנה שעברה, וכתוצאה מכך קיימים
הבדלים במצב הכוורות. הגשמים הראשונים בחורף הנוכחי ירדו מאוחר יחסית בעונה, וגשם משמעותי
החל לרדת רק באמצע דצמבר.

בינואר כבר נרשמו כמויות משקעים משמעותיות באזור הצפון והמרכז,
ובפברואר הגיע הגשם גם לדרום, כך שבמרבית אזורי הארץ כמות המשקעים גבוהה מהממוצע הרב-שנתי.
כתוצאה מהגשמים המאוחרים התאחרה גם הפריחה של הצמחייה המעודדת את התפתחות הכוורות, לכן
באזורים מסוימים לא הצליחו הכוורות להתפתח בזמן (בעיקר כוורות שנכנסו לחורף חלשות עם מלאי לא
מספיק של דבש) ולהגיע להרמת הקומה ולתקופת האגירה עם אוכלוסייה מספיק גדולה של דבורים.

לעומת זאת, כוורות שנכנסו לחורף עם אוכלוסייה גדולה דייה ומלאי מספיק של מזון צלחו אותו בשלום, התפתחו
יפה והגיעו מוכנות לאגירה האביבית. בשבועיים האחרונים החלו להגיע דיווחים על התנחלויות, אולם לפי
שעה היקף התופעה רגיל לעונה, ואין מדובר בגל הנחילים שהיינו עדים לו אשתקד. עונת הגשמים טרם
באה לסיומה, והטמפרטורות עדיין נמוכות, כך שעדיין מוקדם לסכמה, וייתכן שנמשיך לחוות אירועי גשם
גם בחודש הנוכחי. חשוב לשים לב לכך שלמרות שפע הפריחה הגודשת את ארצנו, הטמפרטורות, בעיקר
בצפון הארץ ובאזורי ההר, עדיין נמוכות, ואוכלוסיות הדבורים והוולד הגדולות בכוורות צורכות מזון רב .

יתר על כן, התקבלו דיווחים על כוורות שנפגעו מקור ומרעב בשבועיים האחרונים. תשומת לב מיוחדת
כדאי להקדיש לכוורות המוצבות במטרה להאביק נשירים (אגס, תפוח ודובדבן) בתנאים של קור יחסי
ובצפיפות גבוהה של כוורות. יש לוודא שבכוורות אלה נמצא מלאי מספיק של דבש, ובמידת הצורך –
להאכיל בתמיסת סוכר, אף שאנו כבר בתחילת חודש אפריל.

המלצות מדריכי משרד החקלאות

לא מתחבר לכל ההמלצות, אבל אלא ההמלצות של שה"מ

  1. האכלה בתמיסת סוכר – בכוורות המוצבות באזורים קרים, שעדיין לא החלה בהן אגירה בקומת הדבש, יש להאכיל במידת הצורך.
  2. מניעת התנחלות –בשלב שבו אנו נמצאים, מרבית הכוורות עם קומת אגירה ראשונה, וחלקן אף עם קומת אגירה נוספת. יש להוסיף לכוורות שעוויות לבנייה, בהתאם לצורך, וכן קומות, לפי צפיפות האוכלוסייה, כדי לרווח את הכוורת ולמנוע התנחלויות אביביות.
  3. חביות מים – הטמפרטורות אמנם עדיין נמוכות יחסית, אך השרבים האביביים, הפוקדים אותנו
    מדי שנה, צפויים להתחיל בקרוב, ובימים אלה צורכות הכוורות כמויות גדולות של מים. כדאי
    להתחיל להתארגן להצבת חביות עם מים בסמוך לכוורות, כדי שיהיו לדבורים מים נקיים זמינים וכדי למנוע מטרדי דבורים לאוכלוסייה הסמוכה, ובעקבות זאת, גם תלונות.
  4. רדייה – עונת הרדייה צפויה להתחיל לאחר חג הפסח. האגירה בכוורות נכון להיום משתנה מאוד בין אזורים שונים וחשוב לבחון את מצב הדבש בקומות לפני תחילת הרדייה. יש להימנע מרדיית דבש שטרם הבשיל, במטרה למנוע תסיסה של הדבש הנרדה.
  5. אובדן מלכות ברדייה – תהליך הרדייה, בעיקר בעת שימוש ב- ‘bee-go’ , עלול להסב נזק למלכות. כדאי לבדוק את מצב הכוורות ימים אחדים לאחר הרדייה, ולבדוק אם נמצאות בהן מלכות. במקרה שאין מלכה ואין הטלה, ניתן למנוע את הפיכת הכוורת לזכרייה על ידי הגשת מלכון או הכנסת מסגרת עם ביצים מכוורת סמוכה.
  6. רדייה באמצעות 'פורטרים' – בשנים האחרונות חלק מהמגדלים עברו לרדיית דבש באמצעות
    'פורטרים'. שיטה זו מצריכה אמנם יותר ביקורים בכוורות, אך היא הופכת את הרדייה לשקטה
    יותר, חוסכת את העבודה עם הריח הלא נעים של ה- ‘bee-go’ , וייתכן שגם מצמצמת את אובדן המלכות ברדייה.

 

דפון פסח 2020- דבוראות בימי קורונה

השאר תגובה