רנדי אוליבר בישראל והוא בא לדבר על גידול דבורים

איסוף פולן, דבורה עפה לכיוון הפרח

טוב, זה היה לפני עשור, אבל תמיד טוב לדעת שמוביל דיעה כמוהו היה בישראל הקטנטנה והציע דרכי טיפול שהן רלוונטיות גם לימינו.

קודם כול ולפני הכול, מי שלא מכיר את רנדי ומי שלא עוקב אחריו, זה הזמן להתחיל!

האתר שלו: https://scientificbeekeeping.com אתר "פשוט" עיצובית אבל מפוצץ במידע.

חיפוש קצר יפנה אתכם לסרטונים שלו, שיטות בדיקה לווארואה והכי חשוב, בגלל שמזג האוויר בלוס-אנג'לס זהה לישראל, המון מהטיפים והשיטות שלו מתאימות לישראל (עם התאמות קלות, אל תתפסו אותי במילה….)

עכשיו חזרה אל הכנס,

כבר אז דובר על היעלמות הדבורים על המזיקים והטפילים ועל שיטות לניטור וטיפול.

בכנס דבוראים מיוחד שנערך היום (ג') במשרד החקלאות, סיפר רנדי אוליבר, מומחה בגידול דבורים מפלורידה, כי משרד החקלאות בארה"ב הקצה 20 מיליון דולר לשנה למחקר להצלת הדבורים. בשנה האחרונה נעלמו בארה"ב 35% מקרב 2.3 מיליון מושבות הדבורים. גם בבריטניה בה אוכלוסית הדבורים פחתה ב-50% בשנים האחרונות, הקציבה הממשלה 10 מיליון דולר למחקר ייעודי להצלת הכוורות. מדינות אירופה האחרות גם הן במצב דומה, ובישראל קיימת גם כן התופעה של העלמות דבורים. כשליש מאוכלוסיית הדבורים בארצנו נעלמה.

לפי רנדי, בכדי להצליח בגידול הדבורים יש להבין את הביולוגיה של דבורת הדבש ושל הפרזיטים שלה. בריאות הדבורים מבוססת במידה רבה על גיוס מתמיד של דבורים, או במילים אחרות:

חידוש כוח העבודה להחלפת העמלות שהזדקנו או חלו.

לפי רנדי, דבורים מותשות או חולות עפות אל מותן מחוץ לכוורת. חוזק הדבורית נקבע בסופו של דבר על פי מספר המגויסות ופחות על פי מספר המותשות. גורמי ההתשה העיקריים הם: אקריות, וירוסים, נוזימה וחומרי הדברה.

רנדי המשיך וציין כי התפתחות הדבורית באביב תלויה מאוד בזמינות אבקת פרחים. קצב התפתחות הדבוריות בצפון קליפורניה דומה מאוד לזה של ישראל, כאשר בתחילת ינואר האוכלוסייה בכוורת היא כ-10,000 דבורים כ-5 חלות מיישבות. בקליפורניה אוכלוסיית הדבוריות מגיעה למקסימום של כ-60,000 דבורים בחודש מאי (בישראל ההתפתחות מהירה יותר ושיאה במהלך מרץ).

חשוב: התפתחות הדבורית (חוזקה) אפשרית רק כשהגיוס גבוה מההתשה (שחיקה). בהמשך, כפי שקורה לקראת סוף הקיץ, האוכלוסייה פוחתת, כשהשחיקה גבוהה מהגיוס.

לקראת נובמבר יורדת ופוחתת אוכלוסיית הדבורים שבכוורת לכ-20,000 דבורים. המחסור באבקת פרחים מיולי עד ספטמבר מביא לירידה בייצור הוולד ולירידה בגיוס. יתרת הדבורים סובלת מהוורואה ומהווירוסים, בעיקר מווירוס DWV – Deformed Wing Virus הכנפיים עיוות.

לעניין היחלשות הכוורת בעקבות הוורואה, לפי רנדי אוכלוסיית הדבורים הולכת ועולה באביב, ויורדת במהלך הקיץ. אוכלוסיית הוורואה הולכת ועולה גם היא במהלך האביב וממשיכה ועולה גם בקיץ בקצב קבוע של פי 2 כל חודש.

בתקופה שמינואר ועד סוף מאי יחס הוורואה:דבורים הוא פחות מ-2%.

ממאי עד אוגוסט יורדת אוכלוסיית הדבורים בכוורות בצורה דרמטית, אך הוורואה ממשיכה להתרבות בתקופה זו, ואז מגיע היחס בין הוורואה לדבורים ל-5% שהוא מצב מסוכן.

בהמשך, לקראת יולי, אוגוסט וספטמבר, ממשיכה אוכלוסיית הוורואה לטפס עד כמעט 50 אקריות ורואה ל-300
דבורים בחודש ספטמבר וזוה מצב קריטי שאם לא נטפל בשלב זה, תתמוטט הדבורית בכוורת.

בסתיו חל היפוך במצב אוכלוסיית הדבוריות. הדבורים הבוגרות, המותשות, קצרות החיים, עפות החוצה אל מותן, כשהן לוקחות את הזיהומים עמן.

המטרה להשאיר אוכלוסייה בריאה של דבורים צעירות שיוכלו לייסד את ה"אשכול החורפי". הדבורים
בחודשי החורף חיות יותר זמן. בשלב זה אין צורך בהחלפת הדבורים בדבורית, אולם בשלב התמשכות חיי הדבורים יש יותר זמן להתפתחות זיהומים של וירוסים ונוזימה.

באביב חל מהפך נוסף: דבורי החורף מאריכות החיים, שהתפתחו בהן פתוגנים, צריכות להתחיל לאסוף
מזון ולגדל את המחזור הראשון של הוולד. זהו מאמץ מלחיץ עבורן ולכן מומלץ ליצור בסתיו "אשכול חורפי" איכותי.

כמובן ששוב בתחילת האביב נוצר היפוך נוסף באוכלוסייה והזיהומים בשלב זה מנוקים מהדבורית.

כדי לעזור לכוורת ליצור וולד חדש שיחליף את הדבורים המזדקנות, יש להאכיל את הכוורת בדבש אך בעיקר חלבונים. רנדי מציע על שלוש אפשרויות להזנה חלבונית של דבורים:

  • הזנה באבקת פרחים
  • הזנה בתחליפי אבקת פרחים – substitutes Pollen – אלו חומרים מחוץ לתעשיית המכוורת המכילים מרכיבים חיוניים להזנת הדבורים (אבקת חלב, סויה וכדומה)
  • הזנה בתוספות – supplements Pollen – אלו חומרים החיוניים להזנת הדבורים בתוספת אבקת פרחים (שילוב של שני הפתרונות לעיל)

הפן העיקרי שרנדי ציין עסק בעידוד גיוס לשם הגדלת האוכלוסייה. הצד השני של המטבע, הוא היעד השני – צמצום השחיקה והתמעטות הדבורים. על הדבוראי לאתר סימנים מוקדמים למחלות במכוורת. 

נושא זה נגעתי בו בפוסטים קודמים שניתן לקרוא באתר. או בקישורים המצורפים:

  1. מחזור החיים, מניעה והטיפול במחלות דבורים
  2. פרוטוקול גידול דבורים – מועצת הדבש ומשרד החקלאות
  3. Varroa Mite Destructor – טפיל הוורואה

השאר תגובה

אתה חייב להיות מחובר כדי לכתוב תגובה.