טיפול טבעי בורואה – סוכר ושום

כניסה לכוורת דבורים

שיטה מומלצת לטיפול בוורואה באופן טבעי וללא כימיקליים – והפעם סוכר ושום

בפוסטים הקודמים, תיארתי מלכודות לוורואה וגם שיטות לצימצום התפתחות הוורואה , כחלק מטיפול
טבעי שאני מעוניין להגיש לכוורת. הכול התחיל בספר שקראתי וכתבתי עליו בפוסט קודם,
הפעם נמשיך לסקור עוד שיטות לצמצום נוכחות הוורואה ונכיר חומר כימי טבעי (שום)
שיעזור לצמצם ולהפחית נוכחות הוורואה בכוורת.

אבקת סוכר – אותה אבקת סוכר שקונים בסופר (אפשר גם לטחון לבד במכונה לטחינת קפה),
יחד עם האופי של הדבורים להתנקות ולנקות אחד את השני נשתמש בכך כדי לעזור לכוורת
בניקוי הוורואה מעצמן .

sugar powder  a way to handle varroa
טיפול באבקת סוכר להפחתת כמות הוורואה בכוורת

כאשר הדבורה מכוסה באבקנים, הפועלות האחרות בכניסה לכוורת עוזרות לה להתנקות, באותו אופן פיזור
אבקת הסוכר על הדבורים או מבחינת הדבורים הלכלוך שנגרום להן מאבקת הסוכר
(כול אבקה אחרת יכולה לסכן או להפריע לכוורת) תגרום לדבורים לנקות אחת את השניה,
להפיל את הוורואה לרצפת הוורואה שבתחתית הכוורת ולהוריד באופן משמעותי
את כמות הוורואה בכוורת.

  • אחד – זה לא ימנע מוורואה שנמצא בתאים להמשיך להתפתח, לגדול ושוב להפריע להתנהלות הכוורת.
  • שניים – לא נרצה להשתמש בסוכר בתקופת האגירה ולכן חשוב לזכור מתי משתמשים בשיטה זו.

דרך הגשת אבקת הסוכר – עדיף לקראת סוף היום כאשר רוב הדבורים חזרו לכוורת, נפתח את הגג ונפזר
באופן אחיד עד כמה שניתן, ברווחים שבין החלות.
אנו מבינים שאבקת סוכר לבדה לא תחסל את הוורואה מהכוורת אך היא כלי נוח ויעיל לעזור לדבורים
עם מינימום הפרעה וכדי לחזק את התהליך נוכל להוסיף את השום.

בזמן כתיבת שורות אלו, נזכרתי שכבר כתבתי פעם על אבקת הסוכר – ואכן בחיפוש זריז
מצאתי כי זו דרך הגשה בטיפול קונבנציאונלי של אנטיביוטיקה, בפוסט על מחזור טיפולי הדבורה
בטיפולי חודש ספוטמבר.

שום – על שום מה ?

Garlic to push varroa out

קודם כול תרדו את הדבש, לא נראה לי שדבש עם ארומה של שום תימכר טוב…..
עכשיו, כשאתם אחרי רדיית הדבש, ננסה להבין למה שום ולמה זה טוב.

ראשית זה לא מידע מחקרי אלא יותר תחושתי שנית כי ידוע ששום מחטא, מתמודד נגד פטריות
ואנטיביוטי, החומרים הפעילים בו גורמים (כנראה) לוורואה להתנתק מהדבורה או להימנע מלהיכנס לכוורת.

או כמו שמצאתי בוויקיפדיה,

בין החומרים המצויים בשיני השום מונים את האליצין, גופרית, זרחן, פלואור, קרוטן (פרו-ויטמין A), ויטמין B1 וויטמין B3.

ויקיפדיה

אליצין היא תרכובת אורגנית המקנה לשום את ריחו וחריפותו האופייניים.
מולקולת האליצין נוצרת בעקבות כתישת שיני השום. כאשר מבצעים כתישת שן שום, מתרחשת תגובה בין אליאין (Alliin) – ובין אנזים הנקרא אלינאז (Allinase).
דוד מירלמן ומאיר וילצ'ק ממכון ויצמן גילו כי האליצין מנטרל שני אנזימים: ציסטאין פרוטאינז ואלכוהול דהידרוגנז.

אנזימים אלה הינם חיוניים לתהליכי חיים של חיידקים, לפטריות, ולנגיפים, כולל אלו הגורמים למחלות בגוף האדם, ונטרולם על ידי האליצין גורם למוות של יצורים אלה.

מסיבה זו לאליצין, יש יכולת למנוע או לעכב התפתחות של מחלות, דלקות וזיהומים.
הגילויים האלה עשויים להביא לשימוש באליצין כתרופה נגד חיידקים שפיתחו עמידות לסוגי אנטיביוטיקה שונים.
בנוסף, האליצין משמש גם כחומר נוגד חימצון בעקבות פעילות שלו עם רדיקלים חופשיים.

ויקיפדיה

דבש בטעם שום

אז איך מגישים ?
במספר סרטונים שמצאתי ברשת, מציעים להגיש את השום כאבקת שום מעורבב יחד עם אבקת סוכר,
אני חושב שזה בזבוז נוראי ושיטה לא יעילה במיוחד (לתחושתי) .
הצעה שלי היא לרסק את השום ולהכניס אותו לשקיות בד קטנות או שקיות אורגנזה או הכי פשוט
לקחת שתי קוביות נייר טואלט לקפל לשתיים (לקבל גודל קוביית נייר טואלט) להניח באמצע 'רסק שום'
ולסגור עם ארבעת הפינות ולשים בכוורת.

אם לכוורת בידוד טוב או אתם משתמשים במאכילה לבידוד בנוסף לגג תכניסו את השום בין המאכילה לגג
אם לא, אז בחלקים שונים בקרקעית הכוורת.
שימו לב, השום מתאדה מהר מאוד בקיץ הישראלי – ויש לחזור על הטיפול כל 5-6 ימים לתקופה של 3-4 שבועות.
כדי לוודא שאכן הווראה נפל, יש להשתמש במגש מתכת המוכנס מפתח הכוורת (אם יש לכם
רצפת כוורת רגילה) או במגש שנמצא בכוורות עם רצפת וורואה.
יש לשמן מראש על מנת שהוורואה תדבק למגש, את המגש יש להוציא בכול ביקור ולבדוק הצטמצמות
כמויות הוורואה בכול ביקור.


בהצלחה,

השאר תגובה