מחלת דונג ישנה ומלוכלכת לגוש דונג טהור Bee Wax
אישתי הומיאופטית אך בין שאר עיסוקיה היא אוהבת כתחביב לרקוח לשימוש עצמי משחות ותכשירים.
אחד מחומרי הגלם החשובים לה הוא דונג דבורים (Bee Wax) .
הפקת דונג דבורים
בתקופה האחרונה בזכות מזג האוויר החמים וכשהאביב הפתח, התחלתי להעלות קומות לאגירת דבש בכוורות שלי,
בקומות המשפחה הוצאתי חלות ישנות (שחורות ומלוכלכות שקיבלתי עם הנחילים כשרכשתי לפני שנתיים) והכנסתי חלות חדשות
את המסגרות עם החלות הישנות החלטתי להפיק מהם את הדונג לשימוש עצמי.
אז איך מפיקים דונג מחלות ישנות ?
בבדיקה באינטרנט והתייעצות עם חברים מקבוצות דבורים שונות, מצאתי 3 שיטות שונות:
- בישול \ חימום הדונג וסינון הלכלוך ממנו.
- בישול הדונג במים, קירור והפרדת הדונג מהלכלוך לאחר מכן בסינון או בבישול נוסף.
- בישול הדונג במים בתוך יחידת סינון והפקת הדונג ישירות מהסיר בישול, מסונן.
אזהרה - אסור בשום אופן לעזוב את הסיר כשהוא על האש, אפילו לרגע אחד. דונג הוא חומר דליק מאוד שיכול לגרום לשריפה, כוויות, פציעות ונזק לך או לרכוש. אם אתה לא בטוח בתהליך, ההמלצה שלי לרכוש דונג מוכן ולא לבצע אף אחת מהתיאורים הנ"ל. כמו כן, אין במאמר זה המלצה או הצעה לביצוע אי-אילו מהפעולות הבאות, והכול על אחריות המשתמש בלבד אין אני לוקח אחריות על נזק כלשהוא שיתכן ויגרם בעקבות הנחיה שגויה שלי.
בישול חלת הדבש הישנה, המסתה והפקת דונג
ישנן שתי אפשרויות הכנסת הדונג ישירות לתוך סיר, על להבה בינונית, לחמם לאט לאט את הדונג (לתת לו להינמס כמו חמאה על מחבת)
או לחמם את הדונג כמו מרית שוקולד, עם סיר כפול כשהתחתון עם מים
המלצה – אם כבר משתמשים בשיטה זו, מומלץ להשתמש בשיטה עם הסיר הכפול, מחשש לדליקה של הדונג,
עם כף מערבבים עד שהכול הפוך לעיסה מבעבעת, שופכים את העיסה המבעבת לתוך מסנן ועם כף מועכים את העיסה.
נותנים לחומר להתקרר ונקבל גוף דונג מלוכלך, יש לחזור על התהליך עוד פעם אחת לפחות כדי לקבל חומר-גלם לשימוש עצמי.
בישול חלת דבש בתוך מים רותחים, להפקת דונג
שיטה זו היא הקלה ביותר, אין מה לחשוב יותר מידי, נותנים למיים לרתוח, מכניסים את החלות הישנות פנימה, מערבבים את כול הפיכס שיש בסיר
הלכלוך, הדונג, שאריות דבורים וכו', עד שהכול הופך לעיסה אחת מגעילה – שופכים את הנוזל דרך מסננת לסיר אחר וונותנים לסיר להתקרר.
והפלא ופלא, המים העכורים שנמזגו לתוך הסיר לאט לאט כשהכול מתקרר הופכים לגוף דונג כאשר בחלקו האחד מצטבר כל הלכלוך ובחלקו השני
גוש דונג צהוב יפייפה.
השיטה שאני הכי אהבתי – בישול וסינון יחד
על השיטה הזו קראתי באחד האתרים לגידול דבורים שאני עוקב אחריהם.
הרעיון לסנן את הדונג כבר בתוך המים הרותחים כך שאת הלכלוך אנו אוספים עוד בשלב החימום .
לטובת שיטה זו יש להצטייד בחיתול בד או בבד לסינון מי גבינה, סיר (כמובן), קליפס מתכת ומלקחיים.
- מרתיחים מים בסיר
- אוספים את החלות הישנות ומועכים אותם לכדור דונג ומכניסים בתוך החיתול
- סוגרים עם קליפס על החיתול בדיוק היכן שמסתיים הדונג – ומקבלים כדור בד עגול
- טובלים את הדונג בתוך המים הרותחים, כאילו מכניסים שקית תה לכוס מים חמים
- אחרי שהבד ספג מים רותחים והדונג מתרכך, נשים לב לנוזל צהוב שמתמוסס בתוך המים – זה הדונג
- לסיום נשתמש במלקחיים לסחוט את כדור הבד ואת שאריות הדונג שבתוכו
- יש לתת לסיר להתקרר
לסיכום
מגדלי דבורים מסחריים או לאנשים שיש להם כמות גדולה מאוד של כוורות (לא חלה – שתיים כמוני) והם מעוניינים לנצל את החלות הישנות
מהדונג שלהם, לא ישתמשו בשיטות שתיארתי אלא יפנו למפעלי יצור והפקת דונג, יעבירו את החומר-גלם ויקבלו
(בדרך כלל חצי מהכמות שהופקה) תמורה על הדונג שהם הביאו.
למגדלים קטנים יותר או חובבנים כמוני, כשיש זמן ומחפשים למצוא עוד דרכים להינות ממוצרי הכוורת, שיטות אלה יכולות
להתאים .
– הערה –
בעקבות הפוסט פנו אלי בשאלה כיצד אני מכין מהדונג דפי שעוונית לשימוש בתוך הכוורת.
אז אני לא, דפי שעוונית אני קונה (בנתיים, אולי בעתיד זה ישתנה…) מחנות או ממגדל מוכר.